ceciliapralins

Änglamamma & mamma

Varför tänker jag inte så långt?

Tack för den fina responsen på förra inlägget. Jag blir så otroligt glad❤️ det är precis detta jag vill, nå ut till er som behöver stödet, till er som gått igenom samma sak❤️. Tack❣️.

Men nu till något helt annat.

Jag lyssnar ju ofta på podd. Speciellt när jag ska sova. För att få tänka på något helt annat, men igår oj oj.

Jag lyssnar på framgångapodden, och ni som inte gör det, gör det bara! För det handlar inte bara om framgång på jobb eller liknande, utan mer om livet. Sen finns det ju vissa avsnitt som fokuserar mer på jobb och andra avsnitt där det ligger fokus på jaget.

Igår iallafall, så lyssnade jag på avsnitt 174. Då var det en psykiatriker med som pratade om hjärnan bland annat. Mycket intressant avsnitt. Han berättade att, hjärnan har en liten del, där minnet sitter. Den delen går att träna upp.

För: när man är 25-30 år, är den som bäst sen blir minnet sämre (som många vet). Men detta går alltså att träna upp. För när den delen blir sämre så minskar den med 1% per år. Men, nu kommer det bästa med det hela: att om vi rör oss, ca 3-4 gånger i veckan i ca 45-60 min och får upp pulsen så kan vi träna upp den delen i hjärnan! Och det finns forskning på det hela som visar att vissa som gjort detta har fått den att öka med 2% istället för att den minskar 1% per år! Hur häftigt är inte det?

Men han på podden sa det, att många fokuserar på träningen som att man måste prestera och tävla, så det har liksom blivit fel. Många väljer att inte röra på sig för att man tror att man måste prestera. Jag kan hålla med.

Jag har känt, att ska jag träna så ska det vara en och samma sak hela tiden och sen ska jag bli bra på det. Men det behövs inte. Rör på er bara!

För, stressen minskar och man kan minska risken för demens med hela 40%!

Alltså detta var en ögonöppnare för mig. Klart att jag vet att man mår bra av att röra sig men aldrig liksom lagt ihop det och förstås varför.Man vet ju att det är bra, men inte riktigt varför. Men nu har vi svaret, på riktigt.

Sen, hade man gjort studier på elever, som fick utföra ett test. Flera av eleverna upplevde stress när de utförde detta test och några var lugnare. Efteråt så såg man varför, de elever som rörde på sig mer var lugnare under testet och inte lika stressad som de andra eleverna var, som inte rörde sig.

Jag som pedagog, vet absolut att inlärningen blir bättre om eleverna får röra på sig mer och klarar stress bättre.

Men varför vet jag då inte detta om mig själv? Varför tänker jag inte så långt?

För många många år sedan var stress bra för oss, vid fara så kunde man agera. Men idag, blir vi stressade av otroligt mycket och kroppen hinner aldrig återhämta sig från det. Kroppen är byggd på hur vi levde förr. Kroppen har inte hängt med riktigt i utveckligen som vi lever i nu.

Att lägga sig på en strand en vecka på semestern, fungerar inte som återhämtning. Vi måste få återhämtning varje dag, för att inte gå in i väggen, för att orka leva, för att orka vara våra bästa jag.

Oj, vad långt det blev. Jag hoppas dock att ni gillade min urspårning🙈😅. Jag kände bara att jag måste få ur mig detta. För, för mig var det verkligen en ögonöppnare. Där var svaret liksom. Det är alltid upp till en själv att ansvara för sin hälsa och sitt välmående.

Att röra på sig löser nog det mesta faktiskt ❣️.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
ceciliapralins

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats